10 Ağustos 2011 Çarşamba

Seramik Gövdeler için hammaddeler - Genel Özellikler


Son yıllarda seramik duvar karo kompozisyonları, gövde ve sınn beraber fınnlandığı hızlı fırınlama döngülerine uygun şekilde çok geliştirilmiştir.
Monoporoz üretimde gövdede bulunan bazı hammaddelerden gaz çıkışı ile ergimiş sır arasında problemler oluşabilir: bu durum sırda yüzey hatalarına neden olabilir.
Gövde kompozisyonlarını geliştirmenin ana faktörleri (geleneksel fırınlamadan, hızlı çift pişirime ve poroz tek pişirime geçişte):
- killi malzeme yüzdelerini azaltmak
-  daha fazla yüzdelerde dolgu ve tamamlayıcı hammadde ilave etmek (feldspatlar, feldspatik kumlar, kuvars)
özellikle monoporoz üretimde, gaz çıkışının olabileceği hammaddeleri sınırlandırmak (kalsit ve/veya dolomit)
Belirtilen bu noktalan izleyerek denenmiş ve test edilmiş malzemeleri kullanarak kompozisyonu değiştirmek mümkündür.
Monoporoz üretimde, yüksek saflıkta ve ince tane boyut dağılımındaki hammaddeleri kullanmak tercih sebebidir.
Genellikle söylendiği gibi bitmiş duvar kaplama ürününün yüksek derecede boyut kararlılığına sahip olmalıdır.
Volastonit, gehlenit, anortit ve diopsit gibi kristal bileşiklerin oluşumu sadece bu kararlılığı garanti etmez: aynı zamanda sonradan genleşme ve genleşme katsayısı, vs. gibi diğer özellikleride düzenler ve kararlı hale getirir.
Gövde Hammaddelerinin Karakteristikleri
Ticari sınıflandırmaya göre, seramik duvar karoları "kırmızı" ve "beyaz" olarak iki gruba aynlır. Her iki durumda da, hammaddeler iki temel tirtedir:
- killi malzemeler
- tamamlayıcı malzemeler (feldspatlar, feldspatik kumlar,kuvarslar, kalsitler).
Bu hammaddelerin doğası ve mineralojik özellikleri hakkında aşağıda bir takım bilgiler verilmektedir.
Plastik Hammaddeler
Marl-karbonitik killer. mineralojik olarak illit-klorit veya bazen illit-kaolinitik tiptedir.  Kill matriks  içerisindeki  kalsit miktarı  değişkenlik gösterir ve bazen  önemli miktarlardadır. Bu killer gövdeye plastiklik verir. Genellikle fırınlama sonrasında demir mineral içeriğine göre bej-turuncu renkler alırlar.
Camlaşabilen plastik kırmızı pişen killer. neredeyse karbonatsızdırlar. Ülit-klorit tipinde oldukalrı düşünülebilir.
Fonksiyonları sisteme plastiklik vermek, yaş, kuru ve fınnlanmış ürünlerde (camlaşabilmelerinden dolayı) iyi kınlma yükü değerleri kazandırmaktır.
Plastik killer : genellikle pişme renkleri beyazdır. Kil matriksi kaolen va az miktarda illit tipindedir. Tane boyut dağılımı genellikle incedir, dolayısıyla iyi plastiklik özelliği beklenir. Fırınlama sonrası eğme mukavemeti ve porozite değerleri çok iyidir.
Kaolenler: genellikle refrakterik özellik gösterirler; sınırlı plastiklik özelliğinin sebebi seramik malzemenin tane boyut dağılımıdır.
Karbonitik ve/veya camlaşabilen killer bej-turuncu bisküvi yapımında, plastik killer ve kaolenler ise beyaz bisküvi yapımında kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder